Skip to main content

Blog: Wat kost een zieke werknemer?

Als ondernemer herkent u het wel. Uw bedrijf boekt goede resultaten en u hebt de laatste tijd ook veel nieuwe werknemers aangetrokken. Maar soms zit het werkgevers ook tegen. Bijvoorbeeld wanneer een werknemer langdurig arbeidsongeschikt is door ziekte. De daarmee gepaard gaande kosten kunnen flink oplopen.

Ten eerste moet een werkgever gedurende de eerste twee ziektejaren het loon aan zijn zieke werknemers doorbetalen. Maar daarmee bent u er nog niet.

Sinds de invoering van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) op 1 juli 2015 moeten werkgevers bij ontslag van een langdurig zieke werknemer (dit is mogelijk na twee jaar ziekte) ook een wettelijke transitievergoeding betalen. Afhankelijk van de duur van de arbeidsovereenkomst en de hoogte van het loon kan deze transitievergoeding oplopen tot maximaal € 81.000,- bruto of ten hoogste één jaarloon indien dat hoger is. Tot de invoering van de WWZ in 2015 bestond die plicht niet. De kantonrechters vonden het iets te gortig om werkgevers na twee jaar loondoorbetaling ook nog eens te verplichten om een ontslagvergoeding te betalen.

De wettelijke plicht vanaf 1 juli 2015 leidde ertoe dat werkgevers de arbeidsovereenkomsten van hun langdurig zieke werknemers niet beëindigden, maar slapend lieten doorlopen. Dit om de extra ontslagkosten te vermijden. De wetgever vond dit een onwenselijk gevolg van de verplichte transitievergoeding, maar begreep ook dat de verplichting een wel heel hoge rekening op het bordje van de werkgevers legde. Daarom wordt op 1 april 2020 de Wet Compensatie Transitievergoeding (WCT) ingevoerd.

Vanaf die datum worden betaalde transitievergoedingen door het UWV gecompenseerd, als de vergoeding betrekking heeft op werknemers die vanwege langdurige ziekte zijn ontslagen. De regeling heeft terugwerkende kracht tot 1 juli 2015. Dit betekent dat dergelijke transitievergoedingen die sinds 1 juli 2015 zijn betaald onder de compensatieregeling vallen. De compensatie is echter gemaximeerd, en wel tot:
1. de hoogte van de wettelijke transitievergoeding op het moment van twee jaar ziekte, of
2. het bedrag aan loon dat de werkgever tijdens de arbeidsongeschiktheid aan de werknemer heeft betaald, indien dat lager is.

Het is zeer belangrijk de compensatie tijdig bij het UWV aan te vragen, te weten:
a. voor oude gevallen (betaalde transitievergoedingen tussen 1 juli 2015 en 1 april 2020) moet de aanvraag binnen zes maanden na 1 april 2020 (en dus vóór 1 oktober 2020) geschieden en
b. voor nieuwe gevallen vanaf 1 april 2020 moet de compensatie worden aangevraagd binnen zes maanden na betaling van de volledige transitievergoeding.

Let op dat u het compensatieverzoek op tijd indient, want anders wordt het verzoek door het UWV afgewezen.

Met de WCT wordt een belangrijk nadelig gevolg voor werkgevers van de WWZ weer weggenomen.

Meer weten? Neem gerust contact met mij op!

Mr. Diel Boere
Justion Advocaten Rotterdam/Terneuzen
Linatebaan 69a
3045 AH Rotterdam
Tel. 010 - 440 31 00
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.