Gewijzigde partneralimentatie: dit moet u weten

Stel, u gaat scheiden van uw partner. Wanneer u niet zelf in uw levensonderhoud kunt voorzien, heeft u misschien recht op een bijdrage. In 2020 veranderen enkele dingen rondom partneralimentatie. We geven antwoord op drie vragen over de veranderingen.
1. Wat verandert er precies?
Vanaf 2020 veranderen er twee belangrijke dingen voor mensen die partneralimentatie betalen of ontvangen:
De maximale duur van partneralimentatie wordt verkort
Nu betalen ex-partners nog maximaal twaalf jaar partneralimentatie. Vanaf 2020 is dit de helft van de duur van het huwelijk, met een maximum van vijf jaar.
Partners met kinderen jonger dan twaalf jaar ontvangen alimentatie tot de twaalfde verjaardag van het jongste kind.
Bij huwelijken die minstens vijftien jaar duurden en waarbij de alimentatieontvanger binnen tien jaar recht op AOW heeft, loopt de alimentatieplicht door tot de pensioendatum.
Tot 2027 houden alimentatieontvangers die ouder dan 50 jaar zijn en minstens vijftien jaar getrouwd waren, recht op maximaal tien jaar partneralimentatie.
Stel: U bent 8 jaar getrouwd. Na de scheiding verdient uw ex-partner veel meer dan u, en u kunt niet in uw eigen levensonderhoud voorzien. Uw ex-partner moet u vier jaar lang partneralimentatie betalen.
Goed om te weten: de nieuwe termijn geldt alleen voor verzoeken tot vaststelling partneralimentatie die zijn ingediend na 1 januari 2020.
De fiscale aftrekbaarheid van partneralimentatie wordt afgebouwd
Tot 2020 kunnen alimentatiebetalers maximaal 51,95% van de partneralimentatie fiscaal aftrekken. In stapjes wordt dat verlaagd tot 37,05% in 2023.
2. Wat betekent dit voor de ex-partner die partneralimentatie betaalt?
De verkorting van de alimentatietermijn is goed nieuws voor betalende ex-partners. Zij hoeven immers minder lang alimentatie te betalen aan hun ex-partner. Met het dalen van de fiscale aftrekbaarheid zijn vooral de hogere inkomens (meer dan 68.5000 euro per jaar) minder blij. Zij hebben een stuk minder belastingvoordeel. Lagere- en middeninkomens merken weinig van deze verandering.
3. En wat zijn de gevolgen voor de ex-partner die partneralimentatie ontvangt?
Ex-partners die partneralimentatie ontvangen, zullen vanaf 2020 sneller moeten zorgen voor eigen inkomsten. Zij ontvangen namelijk een kortere periode alimentatie. Daarnaast is er een kans dat de betalende ex-partner problemen ervaart doordat de partneralimentatie minder aftrekbaar is. De betalende ex-partner kan dan proberen de alimentatie te verlagen, in overleg met de ontvangende partner of via een verzoek aan de rechter. De rechter kijkt hierbij onder andere naar gewijzigde omstandigheden sinds de eerdere vaststelling van de hoogte van de partneralimentatie.
Simone van Bree
Justion Advocaten Rotterdam
Linatebaan 69a
3045 AH Rotterdam
Tel. 010 - 440 31 00
info@justionadvocaten.nl
www.justionadvocaten.nl