Blog: Een auto voor zakelijk en privé

Nu we steeds vaker naar ons werk mogen, pakken we ook vaker de auto. Wanneer een auto tot uw ondernemingsvermogen
behoort en u in deze auto van uw onderneming rijdt, dan is het goed om met een aantal zaken rekening te houden. Zeker
als zelfstandige ondernemer die de auto ook voor privé gebruikt.

Zo mag u, als u in de auto van uw onderneming rijdt, deze kosten van de winst aftrekken. Alleen als u de auto voor privé gebruikt, moet een bedrag verrekend worden. Hoeveel dat is, hangt helemaal af van de waarde van de auto, de CO2-uitstoot en wanneer de auto voor het eerst is toegelaten op de weg.

Vooral de waarde van de auto is erg belangrijk voor de verrekening van privégebruik. De waarde is de oorspronkelijke cataloguswaarde inclusief btw en bpm, en inclusief de accessoires die door of namens de fabrikant of de importeur zijn aangebracht vóór het toekennen van het kenteken aan de auto. Voor de waarde van een auto ouder dan 15 jaar, geldt de prijs die u normaal zou krijgen als u de auto verkoopt dus is de catalogusprijs niet belangrijk.

Het kan zijn dat u niet meerdere auto’s voor de deur wilt hebben of niet meer dan een auto kunt veroorloven. Dan gebruikt u de auto van de onderneming ook voor bijvoorbeeld vakantieritten, boodschappen of familiebezoek. Als u een auto van uw onderneming ook privé gebruikt, moet u zoals eerder gezegd voor dat privégebruik een bedrag verrekenen met de autokosten van de onderneming. Dit bedrag is maximaal het bedrag van de autokosten. Het bedrag dat u verrekent met uw autokosten, hangt ook af van de waarde van de auto.

U hoeft niets te verrekenen als u op jaarbasis niet meer dan 500 kilometer privé rijdt. Dat moet u dan aantonen met een rittenregistratie. In deze registratie moet staan: het merk van de auto, het type auto, het kenteken van de auto, de periode waarin u de auto hebt gebruikt en de ritgegevens. Let wel op dat deze klopt, want de Belastingdienst kan controleren of de ritten zakelijk of privé zijn.
Als u het toch te ingewikkeld vindt, is het ook mogelijk om een rittenregistratiesysteem te gebruiken. Dan bent u verzekerd van een 100% sluitende ritadministratie. Kies hiervoor wel een ritregistratiesysteem met het keurmerk RRS. 

Fam24 Consultancy Administratiekantoor wenst u een fijne werkweek.

Business Plaza Nederland biedt met Overschie Business Plaza alle Overschiese ondernemers een platform om zich te profileren.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief.

Ontvang periodiek lokaal nieuws, uitnodigingen voor evenementen, vacatures en aanbiedingen.

*  Website URL