Blog: Een camera bij de voordeur; schending van de privacy van de buren?

Veel burenruzies draaien om het niet of onvoldoende respecteren van elkaars privacy. Uit algemene rechtspraak blijkt dan ook dat slechts met de grootste terughoudendheid en zonder inbreuk op elkaars privacy, foto’s of opnames van elkaars huis of erf gemaakt mogen worden. Dus eenieder mag in principe zijn eigen huis en erf filmen, zolang daarbij geen inbreuk wordt gemaakt op de rechten van de buren. Daarbij is het niet de bedoeling dat camera’s zodanig worden versteld dat alsnog het huis en het erf van de buren worden gefilmd. Als men dat wel zou doen om bijvoorbeeld de buren te pesten, dan wordt het gebruik van de camera als onrechtmatig gezien. 

Recentelijk is in een kwestie door de rechtbank geoordeeld dat de door bewoners geplaatste camera bij de ingang van hun eigen voordeur, geen onrechtmatige inbreuk opleverde op de privacy van de buren. Aanleiding voor het plaatsen van zowel een binnen- als buitencamera, waren verschillende vernielingen aan hun auto en tuin. Op aanraden van de wijkagent plaatsten de bewoners de buitencamera in de hoek bij de voordeur van hun woning. Het conflict tussen de buren ontstond nadat de buren meerdere malen hadden verzocht de buitencamera te verwijderen en de bewoners hier geen gehoor aan gaven.

In deze kwestie heeft voor de rechter meegespeeld dat het pad naar de voordeur van de buren niet werd gefilmd en dat de camera pas geluid opnam wanneer bewegingen werden gedetecteerd. Ook was in dit geval een ‘plaatje’ voor de camera geplaatst dat ervoor zorgde dat geen bewegingen en dus geen geluid van de buren en hun bezoekers werden gedetecteerd. Voor de bewoners die de camera hadden geplaatst was de camera de aangewezen manier om vernielingen tegen te gaan en in dat verband heeft de rechter geoordeeld dat het belang van de bewoners om vernielingen aan hun eigendom tegen te gaan, zwaarder woog dan het recht op privacy van de buren.

Kortom, eenieder heeft in beginsel het recht zich onbespied te wanen in zijn eigen woning en op zijn eigen perceel. Een inbreuk op dit recht levert in beginsel een onrechtmatige daad op. Echter, de aanwezigheid van een rechtvaardigingsgrond kan aan een inbreuk het onrechtmatige karakter ontnemen. Mocht u zich in een soortgelijke situatie bevinden, dan is het raadzaam om een advocaat te contacteren en samen te bezien of een rechtvaardigingsgrond zich voordoet.Mr. D.A.Y. Jacques 
Justion Advocaten Rotterdam
Linatebaan 69a
3045 AH Rotterdam
Tel. 010 – 440 31 00
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.justionadvocaten.nl 

Business Plaza Nederland biedt met Overschie Business Plaza alle Overschiese ondernemers een platform om zich te profileren.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief.

Ontvang periodiek lokaal nieuws, uitnodigingen voor evenementen, vacatures en aanbiedingen.

*  Website URL