Blog: Een droomhuis met inloopkast

Menig inloopkast is deels gevuld met impulsaankopen. Zo lang het om een jurk of een jas gaat, is de schade wel te overzien. Maar wat als je in de oververhitte woningmarkt je handtekening zet onder een (ver-)koopcontract en je na een nachtje slapen van gedachten bent veranderd? Dan kan het natuurlijk om veel geld gaan.

Wettelijke bedenktijd
Zodra de koopovereenkomst is getekend, heeft een particuliere koper van een woonhuis gedurende drie dagen de mogelijkheid om de koopovereenkomst te ontbinden. Deze wettelijke bedenktijd heeft tot doel om (particuliere) kopers van woonhuizen te beschermen; zij kunnen een overhaaste koopbeslissing terugdraaien zonder dat ze daarvoor een reden hoeven te hebben.

Uitsluitend de koper kan een beroep doen op de wettelijke bedenktijd van artikel 7:2 Burgerlijk Wetboek. Er is dus geen wettelijke bedenktijd die strekt tot bescherming van de verkoper. Hoe kan een verkoper zichzelf dan beschermen tegen een verkoopbeslissing waarvan hij achteraf spijt heeft gekregen?

Contractuele bedenktijd
De Rechtbank Overijssel heeft een uitspraak gedaan in een casus waarin de volgende bepaling in de koopovereenkomst was vermeld. In de koopovereenkomst stond:

artikel 16 Bedenktijd (……)
Verkoper heeft koper toestemming gevraagd om de wettelijke bedenktijd van drie dagen ook van toepassing te verklaren op verkoper. Koper heeft hiermee ingestemd onder dezelfde voorwaarden zoals hierboven beschreven.

Hogere verkoopprijs
De rechter vond dat de verkoper – net zoals de koper – zonder het geven van een nadere toelichting een beroep mocht doen op de (contractuele) bedenktijd en de koopovereenkomst mocht ontbinden. De koper had hiermee ingestemd en wist dus ook dat hij dit risico liep.

De rechtbank zou misschien anders geoordeeld hebben indien de verkoper de mogelijkheid om een beroep te doen op de bedenktijd zou hebben gebruikt om zijn onderhandelingspositie ten opzichte van de koper te versterken door te dreigen de koopovereenkomst te ontbinden als er geen hogere koopprijs door de koper zou worden geboden. Dat was hier niet het geval. De verkoper was namelijk van plan om de woning aan een derde te verkopen, weliswaar tegen een hogere koopprijs, maar de bedenktijd werd niet als onderhandelingsargument gebruikt richting de koper om een hogere koopprijs te krijgen.

Droomhuis
Een inloopkast, meer ruimte, een tuin… er zijn allerlei redenen om op zoek te gaan naar dat ene droomhuis. Met een goed (ver)koopcontract en met juridisch advies over de risico’s voorkom je dat die droom een nachtmerrie wordt!

Meer weten? Neem gerust contact met mij op!Mr. Joke Mikes
Justion Advocaten Rotterdam
Linatebaan 69a
3045 AH Rotterdam
Tel. 010 – 440 31 00
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.justionadvocaten.nl 

Business Plaza Nederland biedt met Overschie Business Plaza alle Overschiese ondernemers een platform om zich te profileren.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief.

Ontvang periodiek lokaal nieuws, uitnodigingen voor evenementen, vacatures en aanbiedingen.

*  Website URL