Blog: Uit de schulden

Bent u ondernemer? En heeft uw zaak zwaar te lijden gehad van de coronacrisis? Dan hoop ik van harte dat u inmiddels weer wat lichtpuntjes ziet en dat uw onderneming het uiteindelijk redt. Dat zal helaas niet voor iedereen gelden. Het kan zijn dat u zo’n hoge schuldenlast heeft opgebouwd dat er geen redden meer aan is. Wat dan? Dan is er eigenlijk maar één mogelijkheid: schuldsanering. Maar hoe dan? 

U kunt verschillende routes kiezen:

Onderhands 
Bij een onderhandse schuldsanering gaat u zelf met elke schuldeiser apart om de tafel om afspraken te maken over welk bedrag u nog wel kunt betalen. Nadeel van deze vorm van sanering is dat het vaak lastig blijkt alle crediteuren mee te krijgen. Elke schuldeiser knokt – logisch – voor zijn eigen portemonnee. Daarnaast hebben niet alle schuldeisers dezelfde positie: banken, belastingdienst en pensioenfonds staan natuurlijk vooraan in de rij. Mocht het u toch lukken om met iedereen afspraken te maken, zorg dan voor een goede juridische vastlegging daarvan. U wilt immers niet dat de schuldeisers, als u er na enkele jaren weer bovenop bent, alsnog bij u op de stoep staan.

WHOA-traject 
Een WHOA-traject (WHOA staat voor Wet homologatie onderhands akkoord) is een formeel traject waarbij schuldeisers door de rechter gedwongen kunnen worden mee te werken aan uw schuldsanering. In de praktijk wordt het WHOA-traject vaak opgestart na een mislukte onderhandse regeling.

Andere vormen
Drijft u uw onderneming als eenmanszaak of vof, dan zijn er nog wel wat andere mogelijkheden uit de schulden te komen. Denkt u bijvoorbeeld aan de Wet schuldsanering natuurlijke personen en het Besluit bijstandverlening zelfstandigen.

Is saneren altijd mogelijk?
Schuldsanering is een lastig en vaak langdurig traject. Met veel juridische voetangels en klemmen. Het is dan ook vrijwel niet mogelijk zonder deskundige begeleiding. En die kost geld! Zorg dus dat u op tijd begint en niet als de schatkist al echt helemaal leeg is. U wilt immers uw crediteuren nog wel iets kunnen bieden.

Bovendien zal uw bedrijf na de sanering weer levensvatbaar moeten zijn. Is dat niet het geval, dan is sanering meestal niet de logische route. Soms wordt sanering gevolgd door een beëindigen van uw bedrijf. De sanering heeft dan niet als doel gehad de onderneming voort te zetten, maar het voorkomen van uw faillissement.

Schuldsanering kost u tijd, geld en moeite. Probeer zelf de regie te houden en trek tijdig aan de bel bij uw adviseur, advocaat of accountant.

Drs. Jeroen de Vos Rb
MRVO Accountants Belastingadviseurs
T 010-426 19 56
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Business Plaza Nederland biedt met Overschie Business Plaza alle Overschiese ondernemers een platform om zich te profileren.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief.

Ontvang periodiek lokaal nieuws, uitnodigingen voor evenementen, vacatures en aanbiedingen.

*  Website URL