Skip to main content

Blog: Uit elkaar, uit de woning

De lockdown, het thuiswerken al dan niet gecombineerd met thuisonderwijs aan jonge kinderen of met nukkige pubers; het valt voor veel mensen zwaar. Toch resulteert dit niet per se in een toename van het aantal echtscheidingen. Dit komt doordat veel mensen zich zorgen maken over de (financiële) consequenties van een echtscheiding. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de woning?

Er is een huurwoning
Gehuwden die samen in een huurwoning wonen, hebben beiden evenveel recht op de woning. Het maakt niet uit of er sprake is van een gemeenschap van goederen of van huwelijkse voorwaarden. Het is ook niet nodig dat de namen van beide echtelieden in het huurcontract vermeld staan. Als het niet mogelijk is om in onderling overleg te bepalen wie er in de woning blijft wonen, dan moet de rechter hierover een knoop doorhakken. De rechter maakt een belangenafweging. Als er kinderen zijn, dan is de kans groot dat de woning wordt toegewezen aan degene bij wie de kinderen meer dan de helft van de tijd wonen. Ook andere omstandigheden weegt de rechter mee. Wie kan de woning betalen? Wie kan er over andere woonruimte beschikken? Wie werkt er in de buurt van de woning?

Er is een koopwoning
Is er sprake van een koopwoning, dan is wel van belang of er huwelijkse voorwaarden zijn gemaakt. Want dan kan het zijn dat één van beide echtelieden eigenaar is van de woning en dan heeft hij of
zij het recht om in de woning te blijven. In de meeste gevallen zijn beide partners echter gedeeltelijk eigenaar van het huis. Wanneer één van hen in het huis wil blijven wonen, zal hij of zij de ander moeten uitkopen; er dient dan een bedrag aan de ex-partner betaald te worden om de hypotheek volledig op één naam te krijgen.

Een andere optie is om de woning te verkopen. Met de verkoopopbrengst kan de hypotheekschuld worden afgelost en de eventuele overwaarde wordt vervolgens verdeeld. Er kan ook sprake zijn van een restschuld als de woning minder oplevert dan de hypotheekschuld. In dat geval moet de restschuld verdeeld worden; in geval van 50% eigenaarschap wordt ook de schuld tussen de ex-partners gelijkelijk verdeeld.

Soms wordt het eigendom van een woning onverdeeld gelaten. Het is dan van belang dat hierover goede afspraken worden gemaakt, die duidelijk worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant.
Het opstellen van een echtscheidingsconvenant is niet alleen belangrijk om afspraken over de woning juridisch vast te leggen, maar ook met betrekking tot allerlei andere onderwerpen, zoals de partneralimentatie.

Meer weten over het juridisch afwikkelen van een echtscheiding?
Neem gerust contact met ons op!

 

Mr. Joke Mikes
Justion Advocaten Rotterdam
Linatebaan 69a
3045 AH Rotterdam
Tel. 010 – 440 31 00
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
www.justionadvocaten.nl