Blog: Wijzigingen in BTW-regels bij verkoop naar buitenland

Bent u ondernemer en verkoopt u diensten of goederen aan consumenten in het buitenland? Dan is er het een en ander aan het veranderen voor u. Ik leg u in deze column graag uit hoe het zit met verkopen aan consumenten in Europa.

In alle landen moet btw betaald worden en ieder land bepaald zelf hoeveel. Tot voor kort wisselden de Europese belastingdiensten gegevens met elkaar uit, maar voortaan moeten de ondernemers en hun boekhouders dat doen. Vanaf 1 juli geldt bij verkopen aan consumenten het ‘bestemmingslandprincipe’. Dit betekent dat u als ondernemer het btw-tarief moet hanteren van het land van uw particuliere klant.

Even een voorbeeld: Stel dat u via uw webshop een product levert aan een particulier in Duitsland. Dan zet u voortaan het Duitse btw-tarief op de factuur. Een klant in Frankrijk krijgt het Franse tarief op zijn factuur, enzovoort. Het is best een klus om alles uit te zoeken en in uw systemen aan te passen. Overleg dus goed met uw boekhouder hoe dit het beste kan worden aangepakt!

Wie btw in rekening brengt, moet ook btw afdragen. Dat blijft zo, maar wel met een vernieuwde, vereenvoudigde btw-aangifte via een éénloketsysteem voor alle landen bij de Nederlandse belastingdienst. (Maar dus wel met de buitenlandse tarieven.) Het éénloketsysteem heet ook wel de One Stop Shop-regeling (OSS). OSS is de opvolger van het MOSS systeem. Gebruikte u tot nu toe MOSS? Als het goed is heeft u een brief van de Belastingdienst gekregen en bent u overgezet naar OSS. Gebruikte u MOSS niet? Ook dan kunt u van het éénloketsysteem OSS gebruikmaken, maar het hoeft niet. Kiest u voor OSS, dan zorgt de Nederlandse belastingdienst ervoor, dat de btw naar de juiste landen gaat. U heeft dan geen btw-registratie in andere EU-landen nodig. Wel moet u zich aanmelden voor de Unieregeling. Het is niet verplicht. U kunt ook kiezen voor een lokale registratie in de betreffende landen en daarmee aangifte doen in de landen van uw klanten.

Er is natuurlijk ook een uitzondering: als uw totale omzet in het buitenland lager is dan € 10.000 per jaar, mag u gewoon het Nederlandse btw-tarief in rekening brengen en de btw in Nederland afdragen.

Levert aan buitenlandse ondernemers? Dan verandert er niets. Als uw klant een geldig btw-nummer heeft, factureert u hem of haar 0% btw. De klant geeft dan zelf de btw aan. Kortom, dat blijft precies zoals het nu is.

Geldt de verandering die ik hierboven heb geschetst voor u? De belastingdienst heeft uitgebreide informatie voor u. Ook de Kamer van Koophandel heeft een helder overzicht gemaakt. Zie daarvoor op www.kvk.nl of www.belastingdienst.nl.

Informatie van de KvK 
Informatie Belastingdienst 1
Informatie van de Belastingdienst 2

Op de site van de Belastingdienst staat dat de veranderingen zijn ingegaan op 1 juli 2021. De Belastingdienst handhaaft de regels pas wanneer alle EU-landen klaar zijn om mee te doen. Dat geeft ondernemers en hun boekhouders de kans om de veranderingen voor te bereiden. U doet er volgens mij wel verstandig aan om 1 januari 2022 als streefdatum aan te houden om alles in orde te brengen. Ik hoop dat deze informatie u helpt!


Yüksel Gerçek
Fam24 Consultancy B.V.
Keersopstraat 15B
3044 EX Rotterdam
Tel. 010-766 00 24
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Business Plaza Nederland biedt met Overschie Business Plaza alle Overschiese ondernemers een platform om zich te profileren.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief.

Ontvang periodiek lokaal nieuws, uitnodigingen voor evenementen, vacatures en aanbiedingen.

*  Website URL